.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

700 γρ. γάλα φρέσκο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
160 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
6 κρόκοι αυγών
80 γρ. κορν φλάουερ
1 κλωναράκι βανίλιας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

½ κιλό φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
20 γρ. γλυκόζη (μία κουταλιά της σούπας)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Για να μην μας ''αρπάξει'' το γάλα, προσθέτουμε και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την αδειάζουμε κατευθείαν στα βουτυρωμένα φύλλα.


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:

Σε ένα ταψί 30Χ25 εκ. τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μισά από τα φύλλα. Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170οC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού). Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs
Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού