.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ




ΥΛΙΚΑ 
  • Για 30 - 35 κομμάτια
  • 320 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, πολύ καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 λοβός βανίλιας –τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση με ένα μαχαιράκι και παίρνουμε τα σπόρια (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας)
  • ελάχιστο αλάτι
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 ml γάλα
  • 750 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο. Προσθέτω το μέλι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα σποράκια βανίλιας (ή τη σκόνη) και ελάχιστο αλάτι, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια σε υψηλότερη, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και σχετικά αφράτη κρέμα. 
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και τα αδειάζω στο μείγμα του βουτύρου. Συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ. 
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνω για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά για να «ξεκουραστεί».
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180º C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Πλάθω με το μείγμα κουλουράκια σε σχήμα στρογγυλό ή σε κοτσιδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφω με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνω για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

dinanikolaou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs