.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πως έκλεισε το deal Emma Delta – ΟΠΑΠ

«Υπήρξαν αρκετές στιγμές που η συμφωνία φάνηκε ‘‘να κολλάει’’, τελικά όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβλήθηκε ήταν, δεδομένων των συνθηκών, κάτι περισσότερο από επιτυχές». Με
αυτές τις λέξεις κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων περιγράφει στο Capital.gr το κλίμα των διαπραγματεύσεων για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta που ολοκληρώθηκαν χθες σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως μεταφέρουν γνώστες των διαβουλέσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, η απόσταση που χώριζε την αρχική πρόταση των επενδυτών (622 εκατ. ευρώ) από το ποσό που επεδίωκε να εισπραχθεί το Ταμείο (650 εκατ. ευρώ) δεν ήταν καθόλου εύκολο να γεφυρωθεί. «Δεν επρόκειτο για παζάρια, ούτε για διαπραγματευτικούς ελιγμούς, το κονσόρτιουμ των επενδυτών πραγματικά θεωρούσε πως τα 622 εκατ. ευρώ για το 33% του Οργανισμού ήταν μια δίκαιη πρόταση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ξεκάθαρα στη διοίκηση του Ταμείου και τον προεδρό του, Σ. Σταυρίδη, αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη ο Γίρι Σμετς, ένας εκ των βασικών μετόχων της Emma Delta, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τους περισσότερους από τους ισχυρούς άνδρες του Emma Delta ενόψει της ολοκλήρωσης του deal και είχε αναδειχθεί από το Capital.gr (Τι προβληματίζει τον Τσέχο).

Τίμημα

Τελικώς οι επενδυτές, παρά και τις μεταξύ τους αμφιταλαντεύσεις, συμφώνησαν πως είχαν κάθε συμφέρον να προχωρήσει το deal στο σημείο που είχαν φθάσει. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αναφέρουν πληροφορίες, έκανε δεκτούς ορισμένες προϋποθέσεις που έθεσαν οι αγοραστές, οι οποίοι αφορούν κυρίως επιχειρησιακά θέματα του ΟΠΑΠ. Έτσι, βελτίωσαν την αρχική τους πρόταση κατά 30 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί σε δόσεις, ανεβάζοντας τον πήχη στα 652 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά 712 εκατ. ευρώ καθώς θα εισπραχθούν και τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας, η ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2012 ορίστηκε η 20η Ιουνίου, με record date την 25η Ιουνίου 2013). Πρόκειται για τίμημα που αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Παρά τη βελτίωση της πρότασης της Emma Delta, το τίμημα πέρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Ταμείου από την κρησάρα των χρηματοοικονομικών συμβούλων που επί δύο και πλέον ώρες αναζητούσαν το present value, πριν τελικώς δοθεί το «ΟΚ» για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι ενδεικτικό πως προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ένα τέταρτο πριν τις έξι το απόγευμα, στην οποία γινόταν λόγος για «επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας», για να ακολουθήσει μισή ώρα αργότερα η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Πλέον, η σύμβαση για την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ θα πρέπει εν συνεχεία να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί από τη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.

Η επόμενη μέρα

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως ο ΟΠΑΠ έπειτα από 55 χρόνια υπό κρατικό έλεγχο αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Νέος ιδιοκτήτης είναι η Emma Delta Ltd., ένα επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc και Γ. Μελισσανίδη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο fund μετέχουν επίσης η ιταλική Lottomatica καθώς και σημαντικής οικονομικής επιφάνειας Ρώσοι και Τσέχοι επενδυτές.

Τι φέρνει η επόμενη ημέρα για τον Οργανισμό; Αρκεί να αναφερθεί πως το «restructuring» η λέξη που επισταμένως χρησιμοποιούν στις συζητήσεις τους οι μέτοχοι του Emma Delta, κοινώς αναμένονται σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα κλιμάκια και τις λειτουργικές δομές του ΟΠΑΠ.
capital.gr     


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs
Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού