.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

TO ΜΕΓΑΛΟ "ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ" ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ! Το μεγάλο «ξεπούλημα» του νερού

Ο Πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός, καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει το 27% της ΕΥΔΑΠ από το 61% που
κατέχει και το 40% της ΕΥΑΘ από το 74% που κατέχει στον ιδιωτικό τομέα.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μία κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια προσφορά στον βωμό του κέρδους των ξένων πολυεθνικών εταιρειών, κυρίως της Γερμανίας και της Αγγλίας, αφού καμιά ελληνική εταιρεία δεν έχει την αντίστοιχη εμπειρία τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Αυτό το ξεπούλημα του πόσιμου νερού σύμφωνα με διεθνείς μελέτες με τελευταία αυτή του Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού:

1. Σε καμία δεν παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του νερού

2. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υλοποιήθηκαν οι βελτιώσεις στα συστήματα ύδρευσης και άλλες επενδύσεις που υποσχέθηκαν

3. Σε όλες τις περιπτώσεις η τιμή του πόσιμου νερού αυξήθηκε.

4. Στη Νότιο Αμερική την Βενεζουέλα,την Αργεντινή και αλλού τα ξεπερασμένα δίκτυα ύδρευσης αντιμετωπίστηκαν από τις ιδιωτικές εταιρείες με αυξημένες δόσεις χλωρίωσης του νερού αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών αφού αυτές εμφανίζονται αργότερα (αρθρίτιδα, οστεοπόρωση,υψηλή αρτηριακή πίεση,καρδιαγγειακά προβλήματα κλπ) ενώ χωρίς υπερχλωρίωση τα συμπτώματα είναι άμεσα, (διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές κλπ).

5. Στο Βερολίνο που στην δεκαετία του 1990 εφαρμόστηκε η μερική ιδιωτικοποίηση του νερού, σήμερα κατόπιν πιέσεων των πολιτών ο δήμος επαναγοράσει από τις ιδιωτικές εταιρείες τα δικαιώματα νερού.

Η Ε.Ε από την πλευρά της είναι ο πρωτεργάτης της ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού.Ο επίτροπος Barnier αποκαλεί ξεδιαντροπα την ιδιωτικοποίηση του νερού:σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο ή τον αυτοδιοικητικό τομέα.

Η Ε.Ε προωθεί σε όλες της χώρες μέλη την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, με πρώτες τις χώρες που βρίσκονται υπό οικονομική κρίση ,την Ελλάδα,την Πορτογαλία ,την Ισπανία και ακολουθεί η Κύπρος.

Έτσι σε πρώτο βήμα η ΕΕ προωθεί την μερική ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού για να ακολουθήσει σε δεύτερο βήμα η πλήρη ιδιωτικοποίηση και η παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην Ελλάδα επικρατεί μία παράξενη σιωπή, λες και κανένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό.Αποκλείεται να πιστεύουν οι Έλληνες καταναλωτές ότι θα μειωθούν οι τιμές του νερού αφού πουθενά στον κόσμο δεν συνέβη κάτι τέτοιο Αποκλείεται να πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού αφού απαιτούνται για κάτι τέτοιο τεράστιες επενδύσεις που καμία εταιρεία δεν έκανε σε καμία πόλη του κόσμου που εμπλέχθηκε. Αποκλείεται να πιστεύουν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αφού κάτι τέτοιο δεν ισχυρίζονται ούτε οι ίδιες οι ιδιωτικές εταιρείες.Αποκλείεται να πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην ύφεση και την μείωση του χρέους αφού μόνο οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες θα εμπλακούν και μόνο αυτές θα έχουν το μεγάλο μερίδιο του κέρδους.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά διότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο δεν παραχωρείται σε ιδιώτες ούτε τεμαχίζεται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου φορέα και για την υγιεινή και ασφάλεια του νερού υπεύθυνη είναι μόνον η πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs
Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού