.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ


ΥΛΙΚΑ
5 φλιτζ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. αλάτι
150 γραμμ. φρέσκια μαγιά
21/3 φλιτζ. χλιαρό νερό (περίπου)

Εκτέλεση

1. Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Σταδιακά προσθέτουμε το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.
 
2. Ανακατεύοντας με το χέρι το φουσκωμένο μείγμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν μαζευτεί σε ζύμη την βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε δυνατά για 10΄ μέχρι να γίνει ελαστική. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
 
3. Δίνουμε σχήμα μπαγκέτας, μακρόστενο. Φτιάχνουμε τρεις μπαγκέτες, 35 εκ. η κάθε μία. Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια. Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία μπαγκέτα. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους οι μπαγκέτες. Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
 
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230 C . Στρώνουμε λαδόκολλα ή αλευρώνουμε τη λαμαρίνα. Κυλάμε προσεκτικά μία μία μπαγκέτα στη λαμαρίνα. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές στις μπαγκέτες με κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι. Η μπαγκέτα θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία. Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.
 
Να θυμάστε ότι:
Χρησιμοποιούμε ψεκαστήρι για να δημιουργήσουμε υγρασία στον φούρνο (ατμό), απαραίτητη για την τραγανή μπαγκέτα.


Οι ζύμες με μαγιά θέλουν τον χρόνο τους για να φουσκώσουν και να μας δώσουν αργότερα αφράτο, καλοψημένο ψωμί.

Mερίδες: 3
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά

argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs
Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού