.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κ.γλ. αλάτι
20 γραμμ. φρέσκια μαγιά
2/3 φλιτζ. νερό χλιαρό
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Να αφρίσει στην επιφάνεια.
 
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και όταν σχηματιστεί ζύμη τη βγάζουμε στον πάγκο. Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 8΄- 10΄ με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική η ζύμη. Τεντώνοντας τη ζύμη βοηθάμε στο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να δεθούν τα συστατικά του αλευριού. Αφήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ τη ζύμη σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 
3. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ξεφουσκώνοντάς την. Τη χωρίζουμε σε 6 ή 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε για 15΄. Με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε οβάλ κυπριακή πίτα.
 
4. Αραδιάζουμε όλες τις πίτες σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις καλύπτουμε με καθαρό πανί. Αφήνουμε για 30΄ να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 220 C στον αέρα, μαζί με τις λαμαρίνες. Πρέπει να έχουν κάψει καλά οι λαμαρίνες πριν πέσουν οι πίτες πάνω.
 
5. Μοιράζουμε τις πίτες πάνω στις καυτές λαμαρίνες και ψήνουμε για 5΄, να φουσκώσουν. Μην τις ροδίσετε πολύ γιατί σκληραίνουν. Αφού κρυώσουν μπορoύμε να καταψύξουμε όσες δεν χρησιμοποιήσουμε.
 
6. Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση (κάνουμε θήκη) και τις γεμίζουμε με ό,τι επιθυμούμε

Mερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 5 λεπτά


argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs
Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού