.
ola10gr.blogspot.gr ο δικός σου χώρος για παρέα και ενημέρωση!

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΧΙΩΤΙΚΗ ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
250 γρ. καλαμποκέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 χιώτικα μανταρίνια
20 γρ. (1 φάκελο) μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια
5 αβγά χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό 4% λιπαρά (2,5 κεσεδάκια)

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
ξύσμα και χυμό από 2 μανταρίνια χιώτικα 

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15'. Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό, πλέον, φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 45x27 εκ. και αδειάζουμε τη μανταρινόπιτα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15' σε θερμοκρασία δωματίου. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, ή στους 160οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35', μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Σιροπιάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5'. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή. Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη, με μια μπάλα παγωτό.

Tip
 
Αν αφήσουμε τη μανταρινόπιτα να σταθεί για 15', αφού αναμείξουμε τα υλικά, τα φύλλα θα ρουφήξουν όλη τη γεύση και το άρωμα των υλικών. Έτσι, τα φύλλα θα φουσκώσουν και η πίτα μας θα γίνει αφράτη. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή.

argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings and Recommendations by outbrain

http://www.thessalonikiblogs.gr/?theme=about Thessaloniki Blogs
Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού